Categories
Uncategorized

Пластика на предна кръстна връзка

Реконструкция на ПКВ
Реконструкция на ПКВ

На 2ри Ноември 2011 година ми се случи нещо доста неприятно.

Тъй като никъде в Интернет не намерих пълна и категорична информация как ще протече възстановяването, колко ще продължи и какво включва, реших да опиша всичко, което се случва преди по време и след операцията.

Ако не ви се чете всичко, най-долу ще откриете информация за самото възстановяване по седмици.

По време на футболен мач с колеги, буквално секунди преди края претърпях доста тежка контузия. Първоначално чух силно пукане в дясното коляно и се свлякох на земята. Болката беше непоносима, като не можех дори да си помръдна пръстите на крака безболезнено. След не повече от 5 минути болката отслабна и с помощ успях да се изправя и да изляза от игрището. Коляното беше отекло и на пръв поглед нямаше нищо толкова сериозно – леко ограничение в свиването на крака и никакво в изпъването. С леко накуцване успях да се прибера, но на сутринта бях неприятно изненадан от факта, че не мога не само да стана от леглото, но и да си движа нормално десния крак. От няколко опита най-накрая успях да стана, но едвам стъпвах на пострадалия крак и се наложи да подскачам на левия. Бързо взех направление от личния си лекар и отидох пред кабинета на ортопед, който той ми беше препоръчал.

След дълго чакане дойде и моя ред. Първоначално доктора предположи, че съм скъсал менискус, като ме прати на рентген, а когато се върнах с резултатите ми би 10мг лидокаин и с няколко движения успя да ми освободи блокиралото коляно, като след няколко часа и отока спадна, а вече стъпвах и малко по-уверено, дори отидох на работа. С ортопеда се уговорихме да отида след седмица, когато отока трябва да е спаднал окончателно, за да ми направи по-обстоен преглед и да решим какво ще правим.

След седмица си бях записал час и отново отидох при същия доктор. Диагнозата не се промени и предписаното лечение се състоеше от пиенето на някакви хапчета (които изобщо не помогнаха) и физиотерапия. След 10 дневна програма по физиотерапия отново бях на преглед. От отока нямаше и следа, вървях нормално, но на моменти коляното ми просто се сгъваше и залитах. Да не говорим, че вземането на завои и натоварването бяха доста рисковани.

Доктора вече не беше толкова убеден за менискуса или по-скоро, съмняваше се трявмата да не включва и други увреждания. Поради тази причина ме изпрати на консултация с друг лекар, а именно д-р Калин Михов, завеждащ отделението по Ортопедия и травматология в МБАЛ “Св. Марина” Варна (т. ест терапията).

Тъй като имах няколко часа на разположение преди консултацията, набързо проверих в Интернет кой е доктор Михов. Бях много приятно изненадан, че един от най-добрите ортопеди в България отскоро работи във Варна и ще ми се размине пътуване до София.

Опита на д-р Михов си пролича доста бързо, тъй като му бяха нужни не повече от 2-3 минути за да установи, че със сигурност съм скъсал предна кръстна връзка и евентуално е засегнат и менискус.

Това се случи непосредствено преди Коледа. За да съм 100% сигурен какви точно са пораженията по коляното ми направих и ядрено магнитен резонанс.

Самото изследване се състоя на 5ти януари и след консултация с лекуващия ме лекар (който смених поради ред причини) насрочихме дата за операцията – 2ри февруари 2012.

И така, сутринта в деня на операцията, с малко дрехи и патерици под ръка ме приеха в болницата.

 

Как премина операцията и как протече възстановяването можете да разберете от линка по-долу:

 

Възстановяване след операция на ПКВ – стъпка по стъпка